IJsschotsen

Datum: 13 juni 2009
Route: Skaftafell - Fjallsarlon-Jokulsarlon-Hofn-Skalaffelsjokull
Kilometers: 210

We zijn direct naar het eerste gletsjermeer Fjallsarlon gereden. Dit is een meer bij een gletsjertong waar ijsschotsen in verschillende vormen en kleuren in het meer drijven en wachten tot ze klein genoeg zijn om naar zee te worden afgedreven. Slecht 10% van de ijsschots steekt boven het water uit en dat zijn al flinke stukken!

Vervolgens zijn we naar het volgende, grotere (15 km2) en mooiere gletsjermeer Jokulsarlon gereden. Dit is het beroemde ´James-bond-meer´ die in twee James Bond films in 1985 en 2002 als achtergrond is gebruikt.
Het weer werd alleen maar slechter, waardoor we slecht zicht hadden en flink nat werden geregend toen we de noordzijde van het meer totaan de zee hebben bekeken. Na een bakkie in het cafetaria en droge kleding aangetrokken te hebben zijn we vervolgens naar de zuidzijde gelopen waar meer ijsschotsen liggen door de wind. De rest van de toeristen bleef achter bij een uitkijkpunt, maar wij zijn in de regen toch stug doorgelopen. Al deze ellende werd eindelijk beloond. Na 15 minuten ging het eindelijk wat minder regenen en werd het iets helderder en we zagen in de verte geplons in het water. Dit geplons kwam van 11 zeehondjes die uitgebreid op hun gemakkie op en rond het ijs lagen en speelden. Wij waren de enige die daar waren en konden vrij dichtbij komen. De zeehondjes waren wel schuw, maar ook nieuwsgierig en bleven dan ook met je meezwemmen en probeerde af en toe wat dichterbijer te komen. Super! Teruggelopen naar het cafetaria werd het weer nog beter, waardoor de Berg Hvannadalshnukur op de achtergrond ook zichtbaar werd.

Vervolgens naar Hofn gereden om boodschappen te doen, te internetten en te eten. Op de terugweg (de boerderij waar we overnachten was weer een stukje terug) heb je uitzicht op zeker 6 gletsjers die vanuit de IJskap naar beneden komen. Het was inmiddels 9 uur ´s avonds, maar de zon scheen nog lekker fel, dus we zijn we op een zeer grove grindweg naar de gletsjertong Faajokull gereden. Onderweg is onze auto een aantal keer aangevallen door zwaluwen die lagen te broeden langs de rand van de weg. Aan het eind van de weg waar je eigenlijk een jeep voor nodig had, kwamen we ook nog een aantal herten tegen, waarvan er maar 3000 in IJsland leven en zeer schuw zijn. Uiteraard waren wij weer de enige binnen een straal van 20 km en konden geheel in eenzaamheid hiervan genieten.

De dag begon ellendig en nat, maar uiteindelijk was dit een van onze Lucky days geworden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plathoofd en zijn helmpie

Top 10 Albums 2011