Plathoofd en zijn helmpie

Timo had een voorkeurshouding naar rechts, waardoor hij een afplatting aan de rechterkant kreeg. Door oefeningen en een kussen van de kinderfysiotherapeut is de afplatting aan de rechterkant bijna weggegaan. Helaas kregen we Timo echt niet op zijn linkerkant, waardoor hij altijd recht op zijn achterhoofd ging liggen en hierdoor zijn achterhoofd nog platter is geworden dan de afplatting aan de rechterkant. De fysiotherapeut heeft de afplatting gemeten en het zat boven de 'normale' waarden:
ODDI= scheefheid 104% =normaal
CPI= platheid 100%, normaal tussen 70%-90%

Tja, en wat doe je dan.... iets wat je eigenlijk niet wil.... een redressiehelm.
We hebben er goed over nagedacht, heel veel verhalen en forums gelezen en hebben besloten om het te doen. De afplatting kan uit zichzelf weggaan, maar je weet dat pas wanneer je er niets meer aan kan doen.

Aangezien Timo al bijna 6 maanden was en je tot 1 jaar er nog maar iets aan kan doen, moesten we snel actie ondernemen. De fysiotherapeut was vergeten ons op de wachtlijst van het ziekenhuis te zetten, waardoor we in Rotterdam al niet meer op tijd terecht konden (wachtlijst van 3 maanden). Aantal belletjes gepleegd en uiteindelijk een arts in Utrecht gevonden die gelukkig wat flexibeler was en tijd vrij wilde maken door de leeftijd van Timo.
Diezelfde week naar het ziekenhuis, rontgenfoto's van zijn schedelnaden laten maken onder begeleiding van Jeroen met een rood loden short met een grote clown erop. Nadat ik als onoplettend ouder Timo van de doktersbank laten vallen en wij nog helemaal daarvan in shock waren, stonden we binnen 10 minuten al weer buiten met een verwijsbrief voor een helm.

Met spoed een afspraak gemaakt met Livit, die de helmpjes maakt binnen 2 weken. Uiteindelijk heeft het toch 4,5 week geduurd voordat de helm klaar was. Inmiddels was Timo ontzettend hard gegroeid waardoor de helm, die bestaat uit meerdere lagen, al direct te klein was en er 1 hele laag uit ging. Een gemiste kans natuurlijk, want juist de groeispurten heb je nodig om tot een goed resultaat te komen. Flink balen dus. Ook hadden wij al verbetering gezien in de afplatting terwijl hij nog geen helm op had gehad, dan ga je toch wel twijfelen of je er goed aan doet....

De helm moet 23 uur per dag op en in de eerste week bouw je dit langzaam op. Vervolgens ga je elke 4 weken, of sneller wanneer nodig, terug om de helm aan te passen aan de groei van het hoofd. Timo had gelukkig helemaal geen last van de helm. Het geluid wat de helm maakt als hij tegen de tafel aan knalde vond hij zelfs erg leuk. Wij vonden het uiteraard wat minder, want een lekker knuffel geven is toch wat minder met zo'n harde helm ertussen. Timo kan zijn warmte niet kwijt via zijn hoofd door de helm, dus hij moest altijd blote voetjes hebben. Tijdens hete zomerdagen hebben we hem dan ook afgedaan. Voordelen van de helm is de bescherming bij de valpartijen bij het leren opstaan en lopen.


Na 1,5 maand de helm gedragen te hebben zijn we naar het ziekenhuis gegaan voor controle. De platheid was verminderd naar 95%. Een goed resultaat waarmee we gemotiveerd werden om toch door te zetten.

De helm werd steeds aangepast door Livit in Leiden. Wij hadden hier niet zo'n goed gevoel over. De helm werd naar ons idee niet logisch aangepast en we hadden het idee dat de helm averechts ging werken. Toen de medewerker niet eens wist wat de platheidsmeting van het ziekenhuis betekende, hebben we een afspraak gemaakt bij Livit in Rotterdam voor een 'second opinion'. Daar schrokken ze over hoe slecht de helm was aangepast. Ze hebben het niet met zoveel woorden gezegd, maar hun blikken en dat ze 2 uur bezig zijn geweest om de helm helemaal om te bouwen zegt denk ik genoeg. De eerste laag had ook nooit uit de helm gehaald mogen worden waardoor de eerste maanden de helm niet veel nut heeft gehad (met andere woorden, het eerste resultaat is dus niet veroorzaakt door de helm).
Wederom dus weer een gemiste kans en de vraag of je er nu wel goed aan hebt gedaan. Maar we waren er nu eenmaal aan begonnen en we moesten het maar afmaken. Livit in Rotterdam gaf ons ook veel vertrouwen dat de laatste maanden toch nog enig effect zou kunnen hebben.

De laatste weken was ik de helm aardig zat en Timo is natuurlijk veel leuker met zijn mooie bos met haar die onder de helm is gegroeid. Op zijn eerste verjaardag mocht de helm eindelijk af en konden we de haargel, die ik al een maand daarvoor voor deze gelegenheid had gekocht, gaan gebruiken.

Vandaag is Jeroen naar het ziekenhuis geweest voor de laatste controle. De waarde:
ODDI= 104%--> niets aan veranderd dus
CDI = 90% --> helemaal NORMAAL!

Leuk die waardes, maar foto's zeggen meer:
















Reacties

Populaire posts van deze blog

Top 10 Albums 2011