Whale Watching

dinsdag 22 februari 2005
Kilometers: 426 km.
Route: Christchurch – Kaikoura – Christchurch

Nu we onze eindbestemming hadden bereikt konden we het toch niet nalaten om weer een dag te gaan reizen. Hetgeen wij vandaag gingen doen stond al lang op onze verlanglijst. Deze trip is zelfs zo populair dat we hem meer dan een week geleden geboekt hebben. Vandaag zijn we walvissen gaan kijken in Kaikoura.

De trip stond al langere tijd gepland en minder positieve verhalen van Leonard konden ons er niet van weerhouden om toch te gaan. Volgens de Lonely Planet moet je voor het beste resultaat ’s-ochtends vroeg walvissen gaan kijken. De zee is dan nog rustig. ’s-Middags wordt de zee wilder en is de kans groot dat de trip geannuleerd wordt. Wij hadden de trip geboekt van 12:45 uur vanwege het feit dat wij vanuit Christchurch eerst nog 182 kilometer (3 uur) moesten overbruggen voordat we in Kaikoura waren.

Gelukkig was het prachtig mooi weer en kon onze trip doorgaan. Wel stond er als waarschuwing vermeldt dat mensen die last hebben van zeeziekte het zwaar te verduren konden krijgen. Op dat moment kwam Karla er achter dat haar pilletjes tegen zeeziekte nog in Christchurch lagen. Als experiment hebben we twee “armbandjes” gekocht die om beide polsen gedragen moesten worden en die druk uitoefenen op acupunctuurplaatsen. Zo zou je geen last hebben van zeeziekte. We zullen het resultaat snel genoeg weten…

De walvissen die je in Kaikoura kan zien zijn Sperm Whales. Deze walvissen kunnen zo’n 20 meter lang worden en wegen maximaal 57 ton. Wat walvis spotten zo moeilijk maakt is dat deze reuzen zich slechts 5 tot 6 minuten aan het wateroppervlak begeven. Op dat moment kan je ongeveer tweederde van de lichaamslengte van de walvis zien. Wanneer ze aan het oppervlakte zijn verversen ze hun longen met nieuwe zuurstof voor de volgende duik. De Sperm Whale heeft een grote olieachtige massa in zijn voorhoofd zitten. Olie drijft in water en zo drijven ze aan het oppervlak. Wanneer ze gaan duiken zetten ze de olieachtige substantie om in een harde wax en duiken (zinken) ze recht naar beneden. Dan zie je die prachtige staart boven het water uitkomen… en zijn ze weg voor de komende 60 minuten. Best lastig dus om walvissen te spotten op open zee wanneer ze maar 6 minuten boven zijn. We moesten ons bonnetje dan ook goed bewaren voor een mogelijke refund.

Om 12:45 uur gingen we met een bus vanaf Whale Watch Kaikoura naar de haven om te vertrekken. Voor een ieder die nog nooit walvissen heeft “gespot” zal ik even uitleggen hoe dit gaat. Walvissen spotten is geen vrijetijdsbesteding. Dit is keihard werken… dikke stress. Met een man of 40 zit je in een jet boat. Zo lang de boot vaart moet iedereen blijven zitten. Met deze boot varen ze als een idioot over de wilde zee op zoek naar walvissen. Zodra er één gespot is wordt de achtervolging ingezet. Wanneer de boot tot stilstand komt springt iedereen uit z’n stoel en rent naar buiten met camera’s in de aanslag. Wanneer de walvis dan weer verdwenen is sprint iedereen terug naar zijn of haar stoel en schiet de jet boat direct verder… opzoek naar de volgende walvis.

De zee was behoorlijk wild, dus je zal begrijpen dat na 20 seconden Karla al groen en geel zag. Twintig minuten laten was ook mijn bruine kleur uit mijn gezicht verdwenen en had plaatsgemaakt voor een minder gezond kleurtje… dit was niet prettig, maar het was het zeker waard! We konden geen aanspraak maken op onze refund, want we hebben in totaal 5 walvissen gezien.


Sperm Whale in Kaikoura

Het was leuk en vooral bijzonder om deze dieren te mogen zien in hun natuurlijke omgeving… ook al zie je er eigenlijk maar heel erg weinig aan. Wat ik naast de walvissen bijvoorbeeld ook heel erg mooi vond is dat we met de jet boat op de open zee aan het varen waren en dan plotseling vlak over de golven een albatros voorbij komt vliegen. Dat is echt mooi.

Nadat we de walvissen hadden gezien zijn we naar een plek gegaan waar een groep Dusky Dolphins zich had gevestigd. Dit is echt gaaf om te zien… misschien nog wel leuker dan de walvissen. Om de boot zwommen zeker honderd dolfijnen alle kanten op. Heel tof om te zien hoe zij speels enorm snel rond zwemmen en meerdere malen uit het water omhoog springen om de meest acrobatische toeren uit te halen. Echt heel erg leuk.

Op de terugweg naar de haven hebben we uiteraard weer een rots bezocht waar zeehonden zich gevestigd hadden. Na ruim 3 uur hadden we gelukkig weer vaste grond onder onze voeten. Terug naar Christchurch kiezen we de toeristische route die ons voldoende tijd geeft om na te denken wat wij de volgende dag met onze laatste dag in Nieuw-Zeeland gaan doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plathoofd en zijn helmpie

Top 10 Albums 2011