Druk, drukker, drukst

Donderdag 21 september 2006
Bhaktapur - Kathmandu

Na het hele drama omtrent de klank schaal zijn we rond de middag vertrokken naar Kathmandu. Het is maar een klein stukje van Bhaktapur naar Kathmandu, maar hier waren we dus al bang voor... Kathmandu is druk, druk, druk en druk. Wanneer we aankomen in ons hotel staat onze reisbegeleidster ons huilend op te wachten. Ik wist niet dat ze ons zo had gemist... dat was dus ook niet zo. Twee minuten daarvoor was namelijk haar mobiele telefoon gejat. Het was niet een hele slimme actie van haar, maar wij waren in ieder geval direct gewaarschuwd.

Omdat we maar weinig tijd hadden in Kathmandu zijn we die middag direct de stad in gegaan. Samen met Jos en Ellie zijn we de wandeling gaan doen die we van Stephanie hadden gekregen. De wandeling begon bij Pashupatinath, een van de heiligste plaatsen in Nepal waar de lijkverbranding plaatsvindt. Aan de oever van de rivier hebben we een tijd lang kunnen kijken naar een traditionele ceremonie van een crematie. Heel vreemd om dit allemaal van een afstandje te bekijken als 'toeristische attractie'.

Er zijn twee plaatsen waar de crematies worden uitgevoerd. Een voor de 'normale' burger en een ruimte voor de welgestelde Nepalees. Wanneer de crematie is voltooid wordt het as in de rivier gegooid. Vreemd om te zien wat er allemaal tegelijkertijd in en rond de rivier gebeurd. Mensen aan de oever van de rivier die rouwen om hun verlies, een man die het as van zijn vader in de rivier gooit, opportunisten die even verderop het water zeven op zoek naar gouden tanden van overledenen, kinderen die spelen in het water, dode dieren die voorbij komen drijven... echt een bizar gezicht.

Onze wandeling gaat echt door de buiten wijken van Kathmandu en komt uit bij de Boeddha stoepa (Bodhnath). Deze enorm grote stoepa trekt nog veel pelgrims. Om de stoepa heen staat een kring van huizen met winkeltjes, restaurantjes, etc. Hier gaat onze zoektocht naar de perfecte klank schaal door... en met succes.

We eindigen de dag in een van de vele restaurantjes in de winkelstraatjes vlak bij het hotel... morgen onze laatste volle dag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Reizen naar Dunedin

Plathoofd en zijn helmpie