De verboden stad

Vrijdag 8 september 2006
Na onze eerste overnachting in Tibet reizen we vandaag naar Lhasa. Onderweg brengen we een bezoek aan het Samye klooster.

Het Samye klooster is het oudste klooster van Tibet en is in 775 gebouwd. Om het klooster te bereiken moeten we een rivier oversteken in een schuit. Deze bootrit duurt 30 min. tot 2 uur, afhankelijk van de stroming en de zand banken. De duur van onze rit, die we gezamenlijk met een grote groep Tibetanen maken, komt hier ergens tussenin uit. De schuit is echter zo vol dat we al vrij snel water maken en er tussentijds water uit de boot geschept moet worden. Vanaf de andere kant van de rivier moeten we vervolgens met een busje over een zand weg hobbelen om het klooster te bereiken.
Het klooster is mooi en we hebben er nog een dienst kunnen volgen. De toiletten rond het klooster zou ik een apart hoofdstuk aan kunnen wijden, maar daar zal ik nu geen aandacht aan besteden.
Vlak voor Lhasa zijn we nog bij de Rocking Boedha geweest, een grote boedha in de rotsen gehouwen en beschilderd. Eigenlijk niet de moeite van het uitstappen uit de bus.
In Lhasa aangekomen verblijven we in het Yak Hotel, waar we een kleine maar sfeervolle Tibetaanse kamer hebben. Dit betekend zeer kleurrijke kamer vol versieringen, waar de toeristen zonder hoogteziekte spontaan hoofdpijn zal krijgen.
Lhasa was het politieke en religieuze centrum van Tibet. Op dit moment bekleed Lhasa de religieuze titiel van Tibet. Eeuwenlang was Lhasa de 'verboden stad' voor vreemdelingen. Lhasa is pas vanaf 1980 officieel opengesteld voor toeristen. Geheel open is Tibet en Lhasa niet. Toeristen worden mondjesmaat binnenm gelaten, hebben een apart permit nodig voor Tibet en worden overal streng gecontroleerd door de Chinese autoriteiten.
Lhasa veranderd snel onder de Chinese invloed. Lhasa is verdeeld is een Chinees gedeelte (groots, recht en hoeking) en een Tibetaans gedeelte (sfeervol, leuke kleine straatjes en steegjes). Ons hotel ligt in het Tibetaanse gedeelte.
's-Avonds hebben we gegeten bij Dunya, het restaurant naast het Yak Hotel. Dit wordt gedeeltelijk gerund door Nederlanders, dus patat met mayonaise en een Yak Burger. Deze burger smaakt alleen net zo stug als dat de Yak's er uit zien...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Reizen naar Dunedin

Plathoofd en zijn helmpie