Panchen Lama

Donderdag, 14 september 2006
Shigatse (3900 meter)

Shigatse is op 1 na de grootste stad van Tibet (85.000 inwoners). Sinds de 17e eeuw de zetel van de panchen lama, de 1 na hoogste lama na de Dalai Lama, in het klooster van Tashilumpo. De 9e panchen lama heeft de hulp van de chinezen ingeroepen omwille van belastingen en priveleges. Dit veroorzaakte de Chinese invasie in 1950. De 9e panchen lama is inmiddels overleden. De volgende incarnatie van de panchen lama wordt normaal aangewezen door de Dalai Lama (en andersom). Alleen de 10e panchen lama die de dalai lama heeft aangewezen, is gevangen genomen door de Chinezen. De Chinezen hebben nu zelf de ' Chinese' incarnatie aangewezen. Als straks de Dalai Lama sterft zal de ' Chinese' Panchen Lama een Chines Dalai Lama aanwijzen en zal het hele boedistische geloof in Tibet nergens meer op gebaseerd zijn. De Tibetanen aanvaarden dit uiteraard niet en willen dat de echte panchen lama wordt bevrijdt....
Het klooster van Tashilumpo is door de vriendschap van de 9e Panchen Lama met de chinezen gespaard gebleven tijdens de culturele revolutie. Maar het klooster is nu wel betekenisloos. De monniken zijn ambtenaren geworden, die worden betaald door de Chinezen en de echte panchen lama is spoorloos. Lekker hypocriet allemaal dus. Toch heben we het klooster van binnen bekeken. Het was een erg mooi klooster, met name de gouden toekomstige Boeddha van 27 meter hoog.

Na dit bezoek hebben we de pelgrimsweg rond het klooster gelopen: de khora. Een tocht van circa 8 km. over een berg heen. Over de gehele route staan gebedsmolens. De weg eindigde bij een tibetaanse vleesmarkt waar de schapen werden onthoofd, ontleed, ontvelt en opgehangen (zonder enige koeling). Als je dit ziet durf je direct nergens meer te eten in Tibet.

Voor de rest van de middag hebben we niets gedaan. Het fort van de stad (Potala in het klein), wat normaal een bezichtiging waard is, stond geheel in de steigers en leek net op een nieuwbouwproject.

Deze avond is het volgens de reisomschrijving voorlopig de laatste avond dat we normaal kunnen eten, douchen en slapen....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Reizen naar Dunedin

Plathoofd en zijn helmpie