Mount Everest

Zondag, 17 september 2006
Tashi Dzong (4400 meter) - Mount Everest Basecamp ( 5200 meter) - Tingri ( 4500 meter)

Door het donker reden we over een hobbelweg naar Rongbuk. Rongbuk is een plaatsje 8 kilometer voor het Mount Everest Basecamp. Vanaf hier mogen er geen auto's meer rijden. Rongbuk ligt tussen twee bergruggen en van ver zagen we daartussen in het donker al de contouren van de Mount Everest. Langzaam ging de zon op en werd het steeds duidelijker, prachtig! We hadden 5 lagen kleding over elkaar heen getrokken, maar het bleef steenkoud daarboven. Toen de zon helemaal was opgekomen en we verzekerd waren dat de lucht voorlopig wel helder bleef, zijn we eerst thee gaan drinken om op te warmen.

Daarna zijn we aan de 8 km. wandeling (klim) begonnen. Volgens de gids zou het een makkelijke wandeling zijn, maar dit viel flink tegen. De weg steeg aardig en door de hoogte (5200 meter) was eigenlijk elke stijging al teveel. Zwetend en doodmoe kwamen we na 1,5 uur aan op het M.E. Basecamp. Tijdens de wandeling hadden we de gehele tijd prachtig uitzicht op de Mount Everest. Er was geen enkel wolkje in lucht, dit is voor deze tijd van het jaar echt uitzonderlijk! Het M.E. Basecamp zelf is niet bijzonder, behalve misschien dat het nog maar 3000 meter naar het topje van de Mount Everest is. Ook hebben we DE stempel in ons paspoort kunnen laten zetten dat we het Basecamp gehaald hebben! Terug naar Rongbuk zijn we met paard en wagen gegaan.

Met de jeeps zijn we weer off-road gegaan wat door prachtige riviertjes, bergen, woestijnen en nomadengebieden ging. Tibet is zo immens groot en mooi, en alleen de Nomaden en de yaks maken gebruik van dit landschap, maar voor de rest kan je er helemaal niets mee!! Hoewel we dachten dat de road niet slechter kon is offroad nog net iets erger, de weg bestond alleen maar uit stenen, zand, modder en water. Onze jeep heeft een zware motor vergeleken de rest van de jeeps, wij zijn in ieder geval niet vast komen te zitten.....

We overnachten deze keer in Tingri in een zeer eenvoudig hotel: gaten in de grond, geen stromend water, maar wel eigen kamer en stroom die zeker 10x per nacht uitvalt).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Reizen naar Dunedin

Plathoofd en zijn helmpie